torsdag 23 november 2017

Squashpaj

Vi äter fortfarande av sommarsquashen.
I slutet av säsongen brukar jag de sista växa ut till full storlek. Riktiga monster som väger flera kg och är 40-50 cm långa. Under högsäsong skulle jag se det som ett misstag i odlandet att glömma nån som fick bli så stor, men i slutänden finns det en liten finess eftersom bjässarna tål en viss lagring. Förvarar dem i back med träull i garaget som är svalt men frostfritt och den sista brukar klara sig till jul.






Jättesquash måste kärnas ur och bör även skalas. Ofta använder jag den tärnad i paj. Här kommer ett favoritrecept:




Pajdeg
150 g smör eller margarin
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 msk vatten

Fyllning
4-5 hg squash
2 gula lökar
olja
1/2 dl vatten               
(1 vitlöksklyfta)                       
1 msk buljongpulver (örtbuljong)
1/2 tsk timjan
hackad persilja
ev. salt
1 dl osttärningar av fetaost

10 gröna oliver
1 ägg
1 dl kaffegrädde
1 dl gräddfil
svartpeppar
1/2 dl parmesan

Rör samman ingredienserna till degen och låt den stå svalt en timma. Sätt ugnen på 225°. Skär squashen i tärningar ca 2x2 cm stora och hacka löken. Låt squash och lök puttra i olja några minuter. Obs! Får ej bli brunt. Häll på vattnet och kryddorna och låt koka på svag värme ca 10 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda ägg, grädde, gräddfil och kryddor. Ta ut pajskalet och fyll det med squashröran och osttärningar, oliver och häll på äggblandningen. Sänk värmen till 200° och grädda 40-45 minuter.





14 kommentarer:

  1. Låter gott!
    Tack för receptet.//Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  2. De där stora squashen är perfekta i olika maträtter! Tyvärr gick inte squashen så bra här i år, men får väl satsa på nästa säsong...;)
    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Det där lät gott! Squashen blev inte bra här heller i år. Men det brukar inte hindra mig från att så igen. Det är alltid bra med fler recept.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  4. Låter hur gott som helst, vegetarisk paj med fetaost. Mums!
    Nu har jag ju ingen egen squash... men det är ju lätt ordnat i närmsta butik :)

    Fin helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
  5. Jag älskar paj och även squash, så det måste jag prova.

    SvaraRadera
  6. Jag älskar allt som kommer från vår trädgård, förutom squash som aldrig fallit mig riktigt på läppen. Därför odlar vi inte den längre. Det hindrar dock inte att din paj ser helläcker ut. Jag tar tacksamt emot receptet och ber D byta ut squashen mot nåt annat.

    SvaraRadera
  7. Säkert gott men har ingen egen squash och om jag köper får jag mest äta den själv.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Squashpaj är jättegott, det låter säkert tokigt för de som aldrig provat men så är det! Jag använder ett annat recept:
    http://dubbelhakorna.blogspot.se/2010/08/svammar-squashplantorna-over.html

    SvaraRadera
  9. Vad mumsigt det låter! Vilka fina squash och så bra att ha sparat så det räcker till julpajen🤗
    Ha en fortsatt skön söndag!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  10. Tack för tips, det behövs. Har svårt att få till bra maträtter med squash. det gäller både stora och små.
    //Helene

    SvaraRadera
  11. Så lyxigt! Vet inte vad som hände med min squash i år. Jag gav bort en planta av favoritsorten eftersom jag hade två. Den gav massor. Den jag behåll vägrade växa. Tror aldrig att det har hänt med squash tidigare. Fast jag har en liten squash kvar av en annan sort - en vit tefatssquash. Jag har dock svårt att äta upp den eftersom jag tycker att de är så fina:D

    SvaraRadera
  12. Ser verkligen väldigt gott ut!
    Ha det bra!

    SvaraRadera